piątek, 17 lutego 2017

Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem

Farinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia :D   
Mąkę trzeba moczyć z wodą przez kilka godzin więc najlepiej "nastawić" ją na noc, rano wymieszać z oliwą i upiec. We wcześniejszych przepisach ( tu >>> ) znajdziecie dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.
Dziś proponujemy bardziej chrupiący placek z polskimi akcentami - z marchewką glazurowaną z białym makiem i dziką różą, a jak chcielibyście zaszaleć dorzucamy chipsy z jarmużu. 
Co roku zbieramy owoce dzikiej róży i przygotowujemy z niej kilka małych słoiczków konfitury na zimę, no cóż bez wątpienia jest to sport dla wytrwałych bo dłubaniny trochę przy tym jest. Od kiedy w sklepach pojawiły się prozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;)  





Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki
Porcje: 2
Stopień trudności: łatwy
Forma: 30 cm



Składniki:

Farinata
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 300 ml wody
  • 30 ml + 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Marchewka z białym makiem glazurowaną dziką różą
  • 300 g marchewki pokrojonej w grube słupki
  • 60 g uprażonego maku
  • 2 łyżki dżemu prozdrowotnego Dzika Róża Łowicz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
Chipsy z jarmużu
  • 200 g jarmużu umytego i osuszonego ręcznikiem
  • 2 łyki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  
  • szczypta soli morskiej


Przygotowanie:

Farinata
  1. Mąkę przesiej, dokładnie wymieszaj z wodą (najlepiej zmiksuj, żeby usunąć grudki), przykryj i odstaw na noc.
  2. Rano usuń pianę, która powstanie na wierzchu, dodaj 30 ml oliwy, sól i rozmaryn, dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  4. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno.
  5. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut. 
  6. Gorący placek posyp pieprzem, na wierz wyłóż glazurowane marchewki i chipsy z jarmużu. 



Marchewki z białym makiem glazurowane dziką różą
  1. W między czasie przygotuj marchewkę. W rondku zagotuj wodę z łyżeczką cukru i szczyptą soli, wrzuć pokrojona w słupki marchewki, gotuj 5 minut. Przełóż łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą następnie odcedź na sicie i osusz na papierowym ręczniku.
  2. W misce wymieszaj miód z dżemem Dzika Róża Łowicz, dodaj marchewki i dokładnie wymieszaj. 
  3. Na rozgrzaną patelnię przełóż marchewki i smaż ok. 5 minut aż miód zacznie się karmelizować. Pod koniec posyp makiem.



Chipsy z jarmużu 
  1. Chipsy możesz upiec dzień wcześniej i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  2. Umyty i osuszony jarmuż porwij na 2-3 cm kawałki, dodaj oliwę, zioła i sól, dokładnie wymieszaj najlepiej ręką.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem, piecz 40 minut w 80 st. C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz