wtorek, 29 listopada 2016

Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami

Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii.

Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa


Składniki:

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
  1. Umyte i odsączone owoce głodu wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175'C na 10 minut. Wystudzone owoce przełóż do wyparzonego słoja, dodaj rodzynki i wanilię, zalej spirytusem i jedną szklanką przegotowanej zimnej wody, odstaw na 3 tygodnie. Codziennie potrząsaj słojem.
  2. Zlej płyn z nad owoców, szczelnie zamknij. Owoce zalej szklaną wrzącej wody, potrząśnij słojem, odstaw na 2 godziny, przefiltruj płyn przez filtr do kawy, dodaj do nalewki.
  3. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem, wystudź, dodaj do nalewki, odstaw na miesiąc. Przefiltruj, rozlej do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz