wtorek, 3 maja 2016

Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

Placek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa.
Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.




Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2 formy do ciasta 

Składniki:


Ciasto
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g schłodzonego masła w kawałkach
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 jajko, schłodzone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy
  • 2 łyżki mąki do oprószenia formy
Nadzienie

  • 100 g piersi z indyka
  • 100 g zielonych szparagów
  • 100 g świeżych liści pokrzywy
  • 150 g śmietany 18%
  • garść świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera gruyere startego na tarce


Przygotowanie:

Ciasto
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką. 
  2. Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel na dwa płaty ciasta, wyłóż formy, ponakłuwaj widelcem.
  3. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180 stopni), po upieczeniu przestudź. 
Nadzienie
  1. Pokrzywy włóż do wrzącej wody na minutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki. 
  2. Mięso pokrój w kostkę podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając.
  3. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem.
  4. Mięso wyłóż na podpieczone spody, zalej masą jajeczną, posyp serem.
  5. Piecz 25 minut w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz