środa, 25 maja 2016

Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem

Bardzo wiosenny deser z kwaskowatym rabarbarem i cudownie pachnącymi truskawkami. Lekki i delikatny, pięknie się prezentuje z kawałkami owoców, cukrowanymi kwiatami... lub bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;)
W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami.


Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g dojrzałych truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 120 g brązowego cukru lub ksylitolu
  • 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
  • 100 ml wrzątku
  • 25 g żelatyny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Do przybrania: owoce, krystalizowane kwiaty, bita śmietana lub inne.


Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. 
  2. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym ogniu 5 minut, wystudź.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
  4. Do rabarbaru dodaj truskawki i ryż, zmiksuj na gładką masę. Dodaj serek, śmietanę, żelatynę, ponownie zmiksuj.
  5. Przelej do pucharków, odstaw do stężenia, przed podaniem przybierz ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz