wtorek, 10 maja 2016

Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim

Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D 
Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :)
Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu.
Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. 
Smacznego :)



Porcje: 6-8

Składniki: 

Ryż
  • 100 g ryżu basmati Uncle Bens
  • 100 g ryżu kleistego do sushi
  • 6-8 płatów nori
Zalewa do ryżu
  • 40 ml gorącej wody
  • 40 ml octu ryżowego
  • 20 g cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello)
  • 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron)
  • 2 duże marchewki
  • 4 zielone szparagi ugotowane
  • 1/2 cebuli
  • 3 dymki
  • 4 ząbków czosnku
  • mała puszka kiełków soi (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • sos słodko-kwaśny Uncle Bens
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
  • olej rzepakowy
  • sól


Przygotowanie:
  1. Ryż kleisty wypłucz kilka razy zmieniając wodę, zalej świeżą i odstaw na 30 minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze (15-17 minut).
  2. W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw.
  3. Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę.
  4. Pieczarki pokrój w plastry, marchewki w drobne słupki, cebulę w pióra, białe części dymki pokrój na 2 cm kawałki, zielone posiekaj.
  5. W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski, cebulę, białe części dymki, 1/3 pokrojonej marchewki, wymieszaj, marynuj min. 10 minut. 
  6. Na patelni na niewielkiej ilości oleju sezamowego podsmaż przez 2 minuty pozostałą marchewkę ze szczyptą soli, odstaw. Tak samo podsmaż pieczarki. 
  7. W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszaj, włóż odciśnięty szpinak, wymieszaj, przełóż do innego naczynia, a do marynaty włóż kiełki soi i szczypior, wymieszaj. 

Ryżowe kanapki z marynowanym indykiem i szparagami
  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj zamarynowanego indyka i cebulę, smaż na dużym ogniu 3-5 minut, posyp łyżką sezamu, przestudź.
  2. Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż 2 łyżki ryżu formując kwadrat.
  3. Na ryżu rozprowadź łyżkę Sosu Uncle Bens, wyłóż warstwę mięsa, warstwę pozostałych dodatków (szparagi, szpinak, marchewkę, pieczarki, kiełki soi), przykryj warstwą ryżu.
  4. Zawiń nori zakładając rogi do środka tak jak kopertę, całą kanapkę owiń folią.

Ryżowe kanapki z łososiem i jajkiem
  1. Tak jak poprzednio rozłóż folię, płat nori i warstwę ryżu.
  2. Na ryżu rozłóż łososia pokrojonego w cienkie plastry, warstwę dodatków, jedno jajko, przykryj warstwą ryżu, zawiń.




2 komentarze: