wtorek, 12 stycznia 2016

Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym (przydatne przy zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych). Zamiast tradycyjnej blachy użyliśmy brytfanny do pieczenia gęsi - polecamy :)
Wiosną suszony czosnek można zastąpić świeżymi listkami czosnku a papier do pieczenia liściem chrzanu.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej T 720
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • 150 g mąki orkiszowej T 2000
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 120 g gęstego jogurtu
  • 50 g słonecznika
  • 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
  • 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 400 g ciepłej (nie gorącej) wody 
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypania
Przygotowanie:
  1. Pokrusz drożdże, dodaj cukier, jogurt i ciepłą wodę, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Słonecznik drobno zmiel robotem lub w młynku do kawy. Wymieszaj wszystkie mąki, sól, słonecznik i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej spienione drożdże i melasę. Wyrabiać 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie. 
  3. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz).
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób (3 minuty) robotem lub rękoma posmarowanymi olejem. Przełóż na oprószony mąką blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 220'C. 
  5. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut.
  6. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce. 



Wersja na thermomix

Składniki:
  • 200 g ziaren pszenicy
  • 200 g ziaren żyta
  • 150 g mąki orkiszowej T 2000
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 120 g gęstego jogurtu
  • 50 g słonecznika
  • 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
  • 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 400 g wody
  • mąka do podsypania
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wsyp ziarna pszenicy, zmiel 1 min/obr. 10. Przełóż do dużej miski.
  2. Do naczynia miksującego wsyp ziarna żyta, zmiel 1 min/obr. 10. Przełóż do miski z rozdrobniona pszenicą.
  3. Do naczynia miksującego wsyp ziarna słonecznika, zmiel 10 s/obr. 7. Przełóż do miski z rozdrobnionymi ziarnami.
  4. Do naczynia wlej wodę, dodaj pokruszone drożdże i jogurt, podgrzewaj 2 min/37'C/obr. 2.
  5. Dodaj zmielone ziarna, mąkę orkiszową, mąkę razową, czosnek niedźwiedzi, sól, melasę, cukier, wyrabiaj 3 min /Interwał, pozostaw do wyrośnięcia w naczyniu miksującym do momentu, aż ciasto wypełni całe naczynie (ok. 30 minut).
  6. Ponownie wyrób 1 min /Interwał.
  7. Rozgrzej piekarnik do temp. 220'C. Gęsiarkę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut.
  9. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.
  10. Gorący chleb wystudź na kratce. 



4 komentarze:

  1. Chętnie bym skorzystała tylko czy można czymś zastąpić melasę z granatów lub pominąć??Urszula.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można pominąć, można dać łyżeczkę octu balsamicznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Super,dziękuję teraz na pewno upiekę,pozdrawiam Urszula.

    OdpowiedzUsuń