Apetyczne danie, dobre na codzienny obiad i uroczyste przyjęcie. Proste w przygotowaniu nawet dla osób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne.
Polecamy :)
Polecamy :)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego w całości ze skórką,
- 2 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr,
- 3 średnie twarde jabłka,
- 50 g masła,
- 30 g cukru brązowego,
- 20 g curry,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g świeżego imbiru,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sok z 1 cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
1. Schab umyj i wysusz, a następnie natnij jego skórę ostrym nożem tak, by powstała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij w moździerzu. Mięso skrop oliwą i obsyp przyprawą Knorr nadającej mięsu odpowiedniego wyrazu. W nacięcia powtykaj kawałki czosnku, pieprzu i rozmarynu. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę, by mięso przeszło ich smakiem.
2. W żaroodpornym naczyniu ułóż schab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez 25-30 minut.
3. Jabłka umyj, ale nie obieraj ze skórki, pokrój w grubą kostkę, wycinając przy tym gniazda nasienne.
4. Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek, gdy będą już miękkie. Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z cytryny. Serwuj z plastrami pieczonego schabu.
Źródło: Knorr
Wygląda lepiej niż na zdjęciu z przyprawy knorr ,powinni wymienić na Twoje.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniale to wygląda :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzakochałam się!!!!
OdpowiedzUsuńżyszymy smacznego :)
Usuń