czwartek, 8 października 2015

Pieczony schab z jabłkami

Apetyczne danie, dobre na codzienny obiad i uroczyste przyjęcie. Proste w przygotowaniu nawet dla osób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne.

Polecamy :)




Czas przygotowania: 60 minut 
Ilość porcji: 4 

Składniki: 
  • 1 kg schabu środkowego w całości ze skórką, 
  • 2 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr, 
  • 3 średnie twarde jabłka, 
  • 50 g masła, 
  • 30 g cukru brązowego,  
  • 20 g curry, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 20 g świeżego imbiru, 
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:


1. Schab umyj i wysusz, a następnie natnij jego skórę ostrym nożem tak, by powstała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij w moździerzu. Mięso skrop oliwą i obsyp przyprawą Knorr nadającej mięsu odpowiedniego wyrazu. W nacięcia powtykaj kawałki czosnku, pieprzu i rozmarynuOdstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę, by mięso przeszło ich smakiem. 
2. W żaroodpornym naczyniu ułóż schab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez 25-30 minut.  
3. Jabłka umyj, ale nie obieraj ze skórki, pokrój w grubą kostkę, wycinając przy tym gniazda nasienne.  
4. Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek, gdy będą już miękkie. Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z cytryny. Serwuj z plastrami pieczonego schabu. 


Źródło: Knorr

6 komentarzy: