Jesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :)
Czas przygotowania: 60 lub 130 minut
Składniki:
Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g schłodzonego masła w kawałkach,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 jajko,
- masło do posmarowania formy,
- płaska łyżeczka soli.
Farsz:
- 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek),
- 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 150 g chorizo,
- 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone,
- 100 g śmietany 30%,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 3 jaja,
- 1 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 2 ząbki czosnku posiekane,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.
Farsz:
- Szpinak umyć, odsączyć na sicie, pokroić nożem. Mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody.
- Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, chorizo pokroić w paski. Chorizo, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, przełożyć na talerz.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić.
- Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz