piątek, 18 września 2015

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Owoce aronii nie cieszą się zbyt dużą popularności ze względu na cierpki i kwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii.
Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce.

Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :)



Składniki:

  • 1 kg przebranych owoców aronii,
  • 1 l spirytusu 95%,
  • 500 ml wody,
  • 400 g cukru,
  • 200 g liści wiśni (ok. 300 szt.),
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 cytryny,
  • 4 goździki.


Przygotowanie:
  1. Owoce aronii i liście wiśni umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać wodę, połowę cukru, skórkę cienko obraną z cytryn (bez albedo), doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, odstawić na noc.
  2. Pozostałą wodą i cukier zagotować, przestudzić, dodać miód i sok z cytryn, wymieszać żeby się rozpuścił
  3. Aronię odcedzić na sicie, do soku dodać syrop cukrowy, goździki, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczelnie zakręcić.
  4. Odstawić w zacienione miejsce na min. 4 miesiące. 

2 komentarze: