wtorek, 8 września 2015

Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu

Karmelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Wersja turecka to przede wszystkim cukier i w dalszej kolejności warzywa. My proponujemy bakłażany karmelizować z cytrusami i przyprawami oraz dodać mniej cukru. Kupując bakłażany wybierajcie jak najmniejsze/najmłodsze, te będą miały mniej pestek.

Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele.

Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :)


Porcje: 8 słoików 0,25 l
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1,5 kg bakłażanów,
  • 500 - 700 g cukru,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 cytryny,
  • 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm,
  • 1 łyżeczka kardamonu.
 




Przygotowanie:
  1. Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  2. Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować 3 minuty.
  3. Bakłażany umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu aż zaczną robić się szkliste (ok. 20 minut). Dodać skórkę z cytrusów, gotować przez minutę.
  4. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować 10 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz