Karmelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Wersja turecka to przede wszystkim cukier i w dalszej kolejności warzywa. My proponujemy bakłażany karmelizować z cytrusami i przyprawami oraz dodać mniej cukru. Kupując bakłażany wybierajcie jak najmniejsze/najmłodsze, te będą miały mniej pestek.
Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele.
Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :)
Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele.
Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1,5 kg bakłażanów,
- 500 - 700 g cukru,
- 2 pomarańcze,
- 2 cytryny,
- 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm,
- 1 łyżeczka kardamonu.
Przygotowanie:
- Cytrusy wyszorować, sparzyć, cienko zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować 3 minuty.
- Bakłażany umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu aż zaczną robić się szkliste (ok. 20 minut). Dodać skórkę z cytrusów, gotować przez minutę.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz