piątek, 10 lipca 2015

Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala

Lekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej Kupiec,
  • 5 średnich buraków,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.
Do podania:
  • 200 g pokrojonych truskawek,
  • 2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki.
Do przybrania:
  • jadalne kwiaty i/lub zioła,
  • listki nasturcji lub rukoli,
  • ocet balsamiczny,
  • kilka plastrów buraka.


Przygotowanie: 
  1. Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. Przestudzić, obrać, odciąć kilka plastrów buraka do przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy.
  2. Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie, odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę). 
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny,pokrojone buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać kaszę, dusić dalej przez kolejną minutę. 
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz, skropić balsamico i oliwą. Przybrać plastrami buraka, kwiatami i świeżymi ziołami, podawać z mozzarellą i truskawkami.




Gotuj w zdrowym stylu

6 komentarzy: