wtorek, 28 lipca 2015

Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem

Śliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :)


Porcje: forma 23 cm
Czas przygotowania: 100 minut


Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 110 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli.

Krem budyniowym:
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 3-5 łyżek brązowego cukru,
  • 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie),
  • 500 g śliwek,
  • cukier puder do posypania.


Przygotowanie:

Ciasto
  1. Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.
  3. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. 
Krem
  1. W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami i masłem dodanym w kilku porcjach.
  2. Krem przełożyć na podpieczony spód, posypać tymiankiem, na wierzchu rozłożyć śliwki, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem, wystudzić.



3 komentarze:

  1. wygląd extra, dobrze że to tylko zdjęcia, na żywo nie zdołałabym się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! A ta zastawa rewelacyjna :-)

    OdpowiedzUsuń