poniedziałek, 1 czerwca 2015

Polski szprycer cydrowy z truskawkami

Słupek rtęci idzie w górę :). Warto przygotować kilka sprawdzonych przepisów na napoje chłodzące. Jednym z nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi dodatkami. Proponuję cudownie aromatyzujące i ogólnie dostępne kwiaty czarnego bzu oraz polskie truskawki, pachnące truskawkami :)

Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet.  



Składniki:

  • 1600 ml Cydru Green Mill,
  • 700 wody gazowanej,
  • 400 ml wody,
  • 300 g truskawek,
  • 20 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 1 cytryna,
  • 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie),
  • likier goryczkowy (opcjonalnie),
  • lód w kostkach,
  • kwiaty do przybrania.



Przygotowanie:
  1. Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia.
  2. Zimny napar przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry, lód, wodę gazowaną, Cydr Green Mill oraz likier goryczkowy w ilości wg. upodobań. Składniki wymieszać, podać w dzbanku lub szklankach, przed podaniem dodać śwież kwiaty bzu czarnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz