5/27/2015

Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie

Serniczek.... :)



Składniki:
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu,
  • 4 jaja,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • sok z ½ cytryny,
  • nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii.


Spód:
  • 100 g kruchych ciastek,
  • ½ szklanki mielonych migdałów,
  • 3 łyżki masła migdałowego,
  • 4 łyżki masła.


Do przybrania:
  • cukier puder,
  • truskawki,
  • kwiaty lawendy.





Przygotowanie:
  1. Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić.
  2. Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód.
  3. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w 175 stopniach. 
  4. Sernik wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Zimny sernik posypać cukrem puderem, przybrać truskawkami i kwiatami lawendy.

2 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia i smaczne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie dziękuję i zapraszam częściej :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger