środa, 8 kwietnia 2015

Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym

Proste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut.


Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2-4

Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 duża cebula,
  • 3 liście jarmużu,
  • mąka do obtoczenia wątróbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos malinowy:
  • 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców),
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • ocet balsamiczny,
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Jarmuż blanszować 2 minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie).
  2. Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez sito i usunąć pestki. 
  3. Cebulę obrać, pokroić w krążki, obsmażyć na oleju, odłożyć na bok.
  4. Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista!
  5. Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym.



2 komentarze:

  1. Piękne i apetyczne. Twoją wątróbkę bez wahania można podać nawet "na salonach".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrząc na to w ten sposób foie gras to też zwykła wątróbka, z odpowiednią promocją ;)

      Usuń