środa, 28 stycznia 2015

Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko.


Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest ogólnie dostępna :)
Kopytka jaglane to prosty sposób na zagospodarowanie kaszy pozostałej z obiadu. Kaszę można też ugotować w jednym rondlu razem z mrożonym groszkiem, ograniczając czas przygotowania i ilość użytych naczyń. Dobrze smakują i z wody i z patelni.





Czas przygotowania: 30 minut
+ studzenie kaszy

Porcje: 4


Składniki:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 jajko*,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy,
  • sól, pierz cayenne,
  • oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania,
  • natka pietruszki do posypania.
* jeśli mąkę ziemniaczaną rozpuścicie w 3 łyżkach wody możecie nie dodawać jajka.


Przygotowanie:
  1. Kaszę wypłukać na sicie pod kranem, kiedy woda będzie przeźroczysta przelać wrzątkiem.
  2. W rondlu zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, wsypać mrożony groszek, kiedy woda ponownie zawrze dodać kaszę, wymieszać, nakryć pokrywką i gotować 15 minut. Wystudzić pod przykrywką.
  3. Kaszę z groszkiem przełożyć do melaksera, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki pszennej lub jaglanej.  
  4. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka. 
  5. Kopytka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmować łyżką cedzakową jak wypłyną na wierzch. 
  6. Podawać z olejami tłoczonymi na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne, polane bułką zrumienioną na maśle lub z domowym ketchupem.





5 komentarzy:

  1. Niestety nie wyszło mimo zachowania proporcji wszystkich składników i postępowania zgodnie z przepisem:((((((

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Moje dzieci, ktore maja odruch wymiotny na widok warzyw zjadają kopytka w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować! Uwielbiam wszystko co jest z kaszy jaglanej :) A ja polecam wypróbować placki z kaszy jaglanej, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej wychodzi sztuk z tego przepisu? Będę wdzięczna za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń