czwartek, 13 listopada 2014

Tiramisu pomidorowe z prosciutto


Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.

  

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Składniki:
  • 250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 80 g prosciutto,
  • 1/2 drobno posiekanej chili,
  • Pieprz Cayenne do smaku,
  • ½ pełnoziarnistej bagietki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów,
  • zielenina do przybrania.



Przygotowanie:
  1. Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.
  3. Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec.
  4. W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi pomidorami. Odstawić do lodówki na godzinę, przed podaniem przybrać zieleniną.







Dania z serkami kremowymi

1 komentarz:

  1. chciałabym polecić lekturę http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/. w dzisiejszych czasach coraz więcej osób ma problemy z miażdżycą. ze strony mozemy się dowiedzieć jak się z niej samodzielnie wyleczyć.

    OdpowiedzUsuń