11/20/2014

Newelliny fit, bez cukru, bez mąki


Szybki i zdrowy deser bez białego cukru i mąki, z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w mózgu.
Idealne dla sportowców, wszystkich zainteresowanym zdrowym odżywianiem i mam szukających zdrowych słodyczy dla swoich dzieci.
Smakują wyśmienicie i zadowolą najbardziej wymagających łasuchów :)




Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje: 18


Składniki:
  • 200 g Newelli klasycznej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 banany,
  • 1/2 szklanki orzechów pekan,
  • 7 łyżek wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta kardamonu,
  • wysokiej jakości kakao do obtoczenia,
  • do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia.



Przygotowanie:
  1. Siemię lniane podprażyć na patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy.
  2. Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować na gładką masę, ewentualnie dosłodzić agawą, ksylitolem lub stewią. 
  3. Połowę masy wymieszać z 4 łyżkami wiórków kokosowych, uformować kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach.
  4. Drugą połowę masy wymieszać z ekstraktem waniliowym, uformować kulki, obtoczyć w kakao. 
  5. odstawić do lodówki na min. 20 minut.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

9 komentarzy:

  1. Jeden z ciekawszych przepisów z udziałem Newelli. Mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio dziękuję, cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  2. bardzo fajny przepis! musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. GENIALNE!!! i banalnie proste, a na dodatek można ich lepienie powierzyć dzieciom, zachęcając je do "gotowania" i jedzenia. Gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałoby się krzyknąć, CHCĘ PRZYNAJMNIEJ JEDNĄ! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie tę newellę można kupić?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger