piątek, 17 października 2014

Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem

Kolejna nalewka z cyklu "Owoce Leśne". Tarki (owoce tarniny) wciąż są na gałązkach, można zebrać, dodać kilka składników i już za pół roku cieszyć się nalewką :)))

Nalewki z tarniny można robić na owocach wydrylowanych (wymaga to trochę dłubania), lub zalać alkoholem całe owoce razem z pestką.
Z uwagi kwas pruski, który wydziela się z pestek (tak jak u wiśni, śliwek czy moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu. 




Składniki:
  • 1 kg owoców tarniny,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • 10 goździków,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 1/2-1 szklanka miodu gryczanego.

Przygotowanie:
  1. Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą. Śliwki umyć, jeśli mają pestki usunąć.
  2. Owoce i goździki włożyć do słoja, zalać spirytusem i 250 ml przegotowanej, zimnej wody. Szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc, codziennie potrząsać słojem.
  3. Po czterech tygodniach zlać nalewkę znad owoców do drugiego słoja, owoce wycisnąć, odciśnięty płyn dodać do nalewki. 
  4. Owoce zalać przegotowaną ciepłą wodą, odstawić na kilka godzin. Powstały płyn zlać do rondla, dodać miód, zagotować na wolnym ogniu, zebrać szumowiny, ostudzić, dodać do nalewki, wymieszać potrząsając słojem.
  5. Odstawić na 6 tygodni, przefiltrować, przelać do butelek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz