poniedziałek, 6 października 2014

Naleśniki z rybami

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. 

Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.




Czas przygotowania: 35 minut

Porcje: 4

Składniki:
Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)
  • 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)
  • 4 czubate łyżki jogurtu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej
Farsz:
  • płaty ryb morskich ok. 400 g
  • opakowanie łososia wędzonego 100 g
  • 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego
  • 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • sól i pieprz
Sos:
  • jogurt naturalny gęsty
  • pęczek koperku
  • 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)
  • łyżka skórki otartej z limonki
  • anchois 100g
  • pieprz 

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. 
  2. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
  3. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem.
  4. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. 
  5. Na talerz wyłożyć porcję sosu i 2 naleśniki, przybrać całymi filecikami anchois i koperkiem. Podawać z cząstkami limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz