W Lidlu pojawiły się wina z Bułgarii i Rumunii... i choć to Europa to kierunki winiarskie dość egzotyczne i nie do końca spenetrowane, zwłaszcza Rumunia, która dla nas jest dużym odkryciem. Natomiast wina bułgarskie lata temu były jednymi z najlepiej sprzedających się na rynku polskim, ale chodziło o te najtańsze trunki... niekoniecznie najlepsze ;) Dziś nie będzie o Kadarce, Sophii i podobnych. Oferta Lidla jest dość spora, my ograniczymy się tylko do tych, które szczególnie przypadły nam do gustu i jak dla nas są warte swojej ceny.
Jidvei Maria Feteasca Alba Owner's Choice 2016 (39,99 zł)
Białe wytrawne wino z Rumunii. Aromaty owocowe, liczi, ananas, zielone jabłko, cytryna. Przyjemna kwasowość! Fajne do ryb i owoców morza, świeżych serów, lekkich sałatek i przekąsek.
Aurelia Visinescu Genesa Reserva Chardonnay DOC Dealu Mare 2017 (39,99 zł)
Wytrawne białe rumuńskie. Aromaty dojrzałego ananasa, mango, prawoślazu, toffi i słodkiej śmietanki. Średnio ciężkie, 6 miesięcy dojrzewające w baryłkach z dębów francuskich i rumuńskich. Chętnie podamy do przystawek jak też z rybami, skorupiakami i mięczakami (krewetki, homary, kraby, raki, małże, ślimaki, kalmary,ośmiornice).
Metamorfosis Via Coltul Pietrei Sauvignon Blanc DOC Dealu Mare 2016 (34,99 zł)
Wino wytrawne białe. Egzotyczne owocowe aromaty i kwiaty akacji harmonijnie łączą się z nutami mineralnymi. Wino średnio ciężkie, zbilansowane i o trwałym smaku (morele i figi). Rozgrzewający alkohol (13%) na równi z kwasowością. Podamy do ryb, owoców morza, lekkich sałatek i przekąsek, grillowanych owoców i warzyw.
Varna Rose 2017 (24,99 zł)
Lekkie różowe wytrawne z Bułgarii. Delikatnie aromaty owoców jagodowych (poziomki, maliny, czarna porzeczka) wyczuwalne również w smaku. Orzeźwiająca kwasowość z lekko rozgrzewającym alkoholem (13%). Chętnie podamy do pikantnych serów, makaronów i tarty z jabłkami i karmelem.
Jidvei Maria Feteasca Alba Owner's Choice 2016 (39,99 zł)
Białe wytrawne wino z Rumunii. Aromaty owocowe, liczi, ananas, zielone jabłko, cytryna. Przyjemna kwasowość! Fajne do ryb i owoców morza, świeżych serów, lekkich sałatek i przekąsek.
Aurelia Visinescu Genesa Reserva Chardonnay DOC Dealu Mare 2017 (39,99 zł)
Wytrawne białe rumuńskie. Aromaty dojrzałego ananasa, mango, prawoślazu, toffi i słodkiej śmietanki. Średnio ciężkie, 6 miesięcy dojrzewające w baryłkach z dębów francuskich i rumuńskich. Chętnie podamy do przystawek jak też z rybami, skorupiakami i mięczakami (krewetki, homary, kraby, raki, małże, ślimaki, kalmary,ośmiornice).
Avincis Crâmpoşie Selecţionată Vila Dobrusa 2017 (44,99 zł)
Białe, wytrawne z lokalnego szczepu z Rumunii. Kolor jasnożółty, z dyskretnymi zielonymi refleksami. Ma świeży i wyrazisty bukiet zielonej gruszki i jabłka. W smaku żywe i trwałe, ze świeżą lekką kwasowością.
Wino wytrawne białe. Egzotyczne owocowe aromaty i kwiaty akacji harmonijnie łączą się z nutami mineralnymi. Wino średnio ciężkie, zbilansowane i o trwałym smaku (morele i figi). Rozgrzewający alkohol (13%) na równi z kwasowością. Podamy do ryb, owoców morza, lekkich sałatek i przekąsek, grillowanych owoców i warzyw.
Vila Dobrusa Avincis Pinot Noir 2014 (59,99 zł)
Czerwone, wytrawne wino z Rumunii. Intensywnie rubinowy kolor. Elegancki bukiet truskawek i czereśni z lekką pikantną nutą. W smaku zrównoważone z dobrze zintegrowanymi taninami. Dobra kwasowość. Chętnie podamy schłodzone do 16 st.C do steków wołowych, kaczki, pieczonego indyka, wieprzowiny i sosów grzybowych.
Vila Dobrusa Avincis Merlot 2013 (69,99 zł)
Rumuński dojrzały wytrawny Merlot. Ciemny czerwono-purpurowy kolor. Bukiet malin, śliwek i ciemnej czekolady. W smaku średnio cierpkie garbniki, umiarkowana kwasowość z wyczuwalnymi owocami jagodowymi… ziarnami kawy (?) Podamy w temp. 18-20 st.C do czerwonego mięsa, wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, gęsiny, kaczki, zapiekanek, mięs z grilla, potraw z grzybami np. risotto.
Vila Dobrusa Cabernet Sauvignon Cuvee Andrei 2013 (74,99 zł)
Czerwone wytrawne z Rumunii. Bukiet świeżych, czarnych porzeczek z nutą dębu. Dobrze zrównoważone, cierpkie, rozgrzewające z wyraźną kwasowością. Podamy zdekantyzowane w temperaturze 18 st.C do jagnięciny i warzyw z grilla, wędlin długo dojrzewających, chorizo i salami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz