Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)
Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem.
Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl
Wersja na thermomix
Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem.
Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl
Porcje: forma 30x12x10
Składniki:
- 300 g filetów z piersi indyka
- 250 g ciecierzycy, ugotowanej
- 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki,
- 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki
- 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej
- duża cebula, pokrojona w pióra
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej
- 3 jajka
- 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
- 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
- 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Przyprawy i zioła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki posiekanego tymianu
- 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe suszone
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Galaretka
- 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym
- 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody),
- 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu
Przygotowanie
- W dużym rondlu zeszklij cebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, dodaj marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, duś 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojone na małe kawałki mięso indyka, ziele angielskie i liście laurowe (zawiązane w gazę), zalej wodą (do 1 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po 20 minutach gotowania dołóż pokrojoną wątróbkę.
- Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj.
- Mięso i warzywa odcedź na sicie, usuń gazę z zielem i listkami. Siemię zalej 2 łyżkami gorącego wywaru, odstaw.
- Ciecierzycę zmiksuj z masłem orzechowym, siemieniem lnianym i jednym jajkiem na pastę.
- Odcedzone mięso i warzywa zmiksuj z komosą ryżową, jajkami, ziołami, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami, ewentualnie dopraw do smaku według uznania.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, formę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź.
- Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlej 500 g wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ mięso z indyka.
- Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej pokrojone na kawałki marchewkę, seler i pietruszkę, przykryj pokrywą, gotuj 20 min/Varoma/obr. 1.
- Dodaj do Varomy pokrojoną wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1.
- Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj.
- Mięso i warzywa odstaw. Siemię zalej 2 łyżkami gorącego wody, pozostałą wodę przelej do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, zmiksuj 5 s/obr. 5. Zgarnij składniki na dno naczynia, dodaj olej kokosowy, duś 3 minuty/120'C/obr. 1.
- Dodaj ciecierzycę, masło orzechowe, warzywa, zmiksuj 30 s/obr.7. Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż przestudzone mięso, wątróbkę, komosę ryżową, jajka, zioła, przyprawy, siemię lniane, skórkę z cytryny, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr.7.
- Dodaj odstawione składniki, orzechy, śliwki, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr.5/, ewentualnie dopraw do smaku.
- Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut w temperaturze 180'C. Wystudź w formie.
Galaretka
- Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz