3/18/2016

Super pasztet w galarecie

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) 
Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. 

Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl



Porcje: forma 30x12x10 

Składniki:
  • 300 g filetów z piersi indyka
  • 250 g ciecierzycy, ugotowanej
  • 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki,
  • 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki
  • 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej 
  • duża cebula, pokrojona w pióra
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego 
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
  • 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
Przyprawy i zioła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanego tymianu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe suszone
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
Galaretka
  • 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym
  • 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 
  • 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu
Przygotowanie
  1. W dużym rondlu zeszklij cebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, dodaj marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, duś 10 minut mieszając od czasu do czasu. 
  2. Dodaj pokrojone na małe kawałki mięso indyka, ziele angielskie i liście laurowe (zawiązane w gazę), zalej wodą (do 1 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po 20 minutach gotowania dołóż pokrojoną wątróbkę.
  3. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj. 
  4. Mięso i warzywa odcedź na sicie, usuń gazę z zielem i listkami. Siemię zalej 2 łyżkami gorącego wywaru, odstaw.
  5. Ciecierzycę zmiksuj z masłem orzechowym, siemieniem lnianym i jednym jajkiem na pastę.
  6. Odcedzone mięso i warzywa zmiksuj z komosą ryżową, jajkami, ziołami, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami, ewentualnie dopraw do smaku według uznania.
  7. Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, formę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź.
Galaretka
  1. Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Wersja na thermomix
Przygotowanie
  1. Do naczynia miksującego wlej 500 g wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ mięso z indyka.
  2. Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej pokrojone na kawałki marchewkę, seler i pietruszkę, przykryj pokrywą, gotuj 20 min/Varoma/obr. 1.
  3. Dodaj do Varomy pokrojoną wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1.
  4. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj. 
  5. Mięso i warzywa odstaw. Siemię zalej 2 łyżkami gorącego wody, pozostałą wodę przelej do innego naczynia.
  6. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, zmiksuj 5 s/obr. 5. Zgarnij składniki na dno naczynia, dodaj olej kokosowy, duś 3 minuty/120'C/obr. 1.
  7. Dodaj ciecierzycę, masło orzechowe, warzywa, zmiksuj 30 s/obr.7. Przełóż do innego naczynia.
  8. Do naczynia miksującego włóż przestudzone mięso, wątróbkę, komosę ryżową, jajka, zioła, przyprawy, siemię lniane, skórkę z cytryny, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr.7.
  9. Dodaj odstawione składniki, orzechy, śliwki, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr.5/Wsteczne, ewentualnie dopraw do smaku.
  10. Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut w temperaturze 180'C. Wystudź w formie.
Galaretka

  1. Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger