Śliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :)
Składniki:
Krem budyniowym:
Porcje: forma 23 cm
Czas przygotowania: 100 minut
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 110 g zimnego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli.
Krem budyniowym:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 100 g masła,
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 3-5 łyżek brązowego cukru,
- 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie),
- 500 g śliwek,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Ciasto
- Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.
- Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie.
- W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami i masłem dodanym w kilku porcjach.
- Krem przełożyć na podpieczony spód, posypać tymiankiem, na wierzchu rozłożyć śliwki, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem, wystudzić.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląd extra, dobrze że to tylko zdjęcia, na żywo nie zdołałabym się oprzeć!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! A ta zastawa rewelacyjna :-)
OdpowiedzUsuń