Pracy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej. Do ich przygotowania wystarczy tylko blender.
Czas przygotowania: 15 minut + ok. 4 godz. mrożenie
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut + ok. 4 godz. mrożenie
Składniki:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 100 ml mleka 3,2%,
- 250 g rabarbaru,
- 50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie),
- 2 żółtka,
- 5 łyżek brązowego cukru.
Do przybrania:
jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe.
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut.
- Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach.
- Masę przestudzić, ewentualnie dosłodzić i zamrozić. Po godzinie dodać rabarbar oraz koniak i zmiksować. Mrozić ok. 4 godz., co godzinę masę zmiksować blenderem lub dobrze przemieszać łyżką.
- Przed podaniem przybrać jadalnymi kwiatami lub innymi dodatkami.
te kwiatuszki sprawiają, że lody wyglądają na jeszcze bardziej apetyczne!
OdpowiedzUsuńpoza tym kwiatuszki są bezpłatne i ogólnie dostępne :)
Usuń