Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.
Polecam :)
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2
Składniki:
Polecam :)
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 dorady (ok. 400 g),
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 5 suszonych pomidorów w oleju,
- 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,
- 2 łyżki masła,
- 2 fileciki anchois,
- 1/2 łodygi selera naciowego,
- skórka i sok z połowy cytryny,
- 100 g migdałów w płatkach,
- łyżka posiekanego tymianku lub oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ryby umyć i osuszyć.
- Pomidory i anchois pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać.
- Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
- Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady wyjąć z piekarnika, usunąć folię, polać masłem z migdałami i piec dalej bez przykrycia przez ok. 5 minut do zrumienienia migdałów.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam dorady, Twój przepis bardzo mnie zachęcił! Do tej pory tylko łosoś i pstrąg i tak na zmianę. Żeby coś urozmaicić staram się zmieniać dodatki. Mogę polecić przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/">https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ łosoś wiadomo-pychota a sałatka jest bardzo oryginalna, bardzo orzeźwiający, nieoczywisty smak!
OdpowiedzUsuń