Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
- 250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,
- 200 g śmietany 30%,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 80 g prosciutto,
- 1/2 drobno posiekanej chili,
- Pieprz Cayenne do smaku,
- ½ pełnoziarnistej bagietki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- zielenina do przybrania.
Przygotowanie:
- Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.
- Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec.
- W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi pomidorami. Odstawić do lodówki na godzinę, przed podaniem przybrać zieleniną.
chciałabym polecić lekturę http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/. w dzisiejszych czasach coraz więcej osób ma problemy z miażdżycą. ze strony mozemy się dowiedzieć jak się z niej samodzielnie wyleczyć.
OdpowiedzUsuń