Szybka, niskokaloryczna,
bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido,
wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji.
Dynia Hokkaido, moja
ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba
obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach…
ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne
cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami,
a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach.
Tartaletki na
dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie
łączy się z łososiem i serowymi smakami, a pikanterii dodaje potrawie chili i
nasturcja - jadalna roślina, ostrawa i lekko pikantna, w smaku przypominająca rukolę.
Nasturcję z łatwością
możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki
i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami i kwiatami.
Listki urozmaicą surówki lub zastąpią sałaty, kwiaty ożywią każde danie, a z
nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji
oczywiście :) ).
Czas przygotowania: 45 minu
Porcje: 2
Składniki:
• 150 g serka ze szczypiorkiem i cebulą,
• 100 g sera Camembert,
• Mała dynie Hokkaido,
• 1 gruszka,
• 125 g wędzonego łososia,
• 1 jajo,
• 1 łyżka oliwy truflowej,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• Młode listki i kwiaty nasturcji (lub rukola),
• ½ papryczki chili,
• Tymianek,
• Sól,
• Pieprz.
Przegotowanie:
1. Spód: Dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 0,8 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach.
2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert.
3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz