6/02/2017

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.  
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.

 
Czas przygotowania: 65 minut
Porcje: 


Składniki:
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
  • 2 długie bataty
  • 1/2 chili posiekane
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżki oliwy

    opcjonalnie:
    • 3-5 łyżki tartego parmezanu
    • 1-2 łyżki sezamu do posypania

    Przygotowanie:

    1. Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
    2. Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami. 
    3. Jajka wywieszaj z jogurtem, świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.





    7 komentarzy:

    1. super tarta <3 kiedyś robiłam na spodzie z tartych batatów, ale takie całe chyba wyglądają lepiej!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

        Usuń
      2. Nie trzeba trzeć, trochę szybciej i taka bardziej rustykalna 😉

        Usuń
    2. a jogurt? do masy jajecznej?
      wygląda smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger