poniedziałek, 20 marca 2017

Czy znacie dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu Food Forum?

To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, a dużej stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania autorzy artykułów zamieszczanych na łamach czasopisma pokazują, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Wiedza, która prezentowana jest w magazynie jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie.


Pierwsze w tym roku wydanie czasopisma swoją premierę miało pod koniec lutego. Pojedyncze numery możecie zakupić w salonach Empik, a prenumeratę z wyjątkowym prezentem poprzez ten link. To bardzo ważne, aby skorzystać właśnie z tego linku, ponieważ tylko do zamówień złożonych za pośrednictwem naszego bloga każdy prenumerator otrzyma w prezencie pendrive z pełnym archiwum czasopisma z 2016 roku w wersji elektronicznej. Promocja z archiwalnymi numerami obowiązuje do 31 marca (Food Forum wyśle je po opłaceniu przez Was prenumeraty, wysyłka tylko na terenie Polski).
Tyle tytułem wstępu, a co w numerze?
„Mikroflora jelitowa a otyłość, czyli bakterie na straży kilogramów” – artykuł przygotowany przez mgr inż. Dominikę Jankowską i dr n. biol. Patrycję Szachtę.
Nadwaga i otyłość stanowią coraz poważniejszy problem społeczny, szczególnie w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Skala problemu jest na tyle poważna, iż w krajach wysoko rozwiniętych mówi się coraz częściej o epidemii otyłości. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2005 r. na świecie było 400 mln osób otyłych, a 1,6 mld miało nadwagę. Prognozy na 2015 r. przewidywały, że liczba osób otyłych powyżej 15. roku życia wzrośnie do ok. 700 mln, czyli niemal dwukrotnie w stosunku do danych z 2005 r.
Jak zatem radzić sobie z nadmierną masą ciała?
W ramach stałego działu SUPERFOODS, w którym prezentowana jest żywność o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych - czystek. To kolejna roślina – obok zielonej herbaty, lapacho czy yerba mate – która zasługuje na uwagę. Znane są jej liczne właściwości lecznicze, takie jak korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwłaszcza na odporność czy działanie detoksykacyjne. W medycynie ludowej czystek od lat wykorzystywano jako środek rozszerzający naczynia krwionośne oraz remedium w leczeniu skaleczeń i ran, a stosowanie płukanek do jamy ustnej na bazie czystka zapewniało efekt przeciwbakteryjny. W ramach artykułu:
  • Potencjał antyoksydacyjny, a może inne alternatywne działanie?
  • Działanie terapeutyczne
  • Optymalny sposób na przygotowanie naparu
  • Substancje o działaniu aktywnym zidentyfikowane w zielu czystka
  • Porównanie zawartości glikozydu mirycetyny w różnych surowcach roślinnych


Mgr Klaudia Malikowska zwróciła w przygotowanym przez siebie materiale uwagę na kwestię herbaty i jej właściwości. Herbata jest napojem spożywanym przez 2/3 ludności na świecie, a jej orzeźwiający smak poznano już ok. 5 tys. lat temu. Według popularnej chińskiej legendy w 2737 r. p.n.e. mityczny cesarz Shennong wynalazł sztukę parzenia herbaty. Wkrótce napój ten stał się sławny i uwielbiany w Chinach i Japonii. Do Europy trafił dopiero w 1610 r. drogą morską do Amsterdamu. Aktualnie to herbata czarna jest najbardziej powszechna w Europie Zachodniej i stanowi aż 78% całej produkcji surowca. Oprócz właściwości sensorycznych cechuje się imponującym składem, stąd też w ostatnich dziesięcioleciach zaobserwowano znaczący wzrost badań naukowych oceniających wpływ tego napoju na organizm człowieka.
120 stron czasopisma nie sposób opisać w jednym takim wpisie, dlatego wybrałam dla Was przekrojowo kilka z artykułów. Warto wspomnieć jeszcze, że w magazynie pojawi się także artykuł dotyczący podstępnej i przez długi czas rozwijającej się bezobjawowo osteoporozy, kolejny z cyklu wpisów materiał dotyczący analizy badań laboratoryjnych – tym razem u chorych ze spektrum autyzmu, a także wywiad z dr hab. n. med. Lucyną Ostrowską – kierownikiem Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku „Co podpowiadają geny?”. W numerze także kilka inspirujących przepisów na pasty kanapkowe jako alternatywne rozwiązanie dla gotowych produktów stosowanych do pieczywa.
A czym jest dodatek Food Forum EXTRA?
Tylko prenumeratorzy otrzymują dodatki do czasopisma Food Forum EXTRA.  Wraz z wydaniem kwiecień/maj swoją premierę będzie miało kolejne, odświeżone wydanie dodatku EXTRA do prenumeraty.


Badania laboratoryjne w gabinecie dietetyka
cz. 1. Morfologia – dietetyk kliniczny i diagnosta laboratoryjny mgr Monika Gackowska
  • Przegląd najczęściej wykonywanych badań z krwi wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
  • Wskazania jakie badania warto wykonać, a z jakich można zrezygnować
  • Pełny opis przypadku – case study pacjenta: wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan żywieniowy
Poprzednie wydania (choroby tarczycy, celiakia, nadwaga i otyłość dzieci) przeczytasz w wersji elektronicznej na portalu internetowym wybierając prenumeratę premium.

Prenumeratę zamówić można w dwóch wersjach – papierowej lub z dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia, ale o tym doczytacie już na stronie prenumeraty tutaj :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz