środa, 1 marca 2017

Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą

Chlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc i w chlebku znajdziecie cynamon i kurkumę. Cenna dla naszego organizmu kurkumina rozpuszcza się tylko w tłuszczach, w połączeniu z olejem kokosowym chlebek staje się pokarmem prozdrowotnym. Ilość dodawanej kurkumy dopasujcie metodą prób i błędów zaczynając od 1/2 łyżeczki, im będzie jej więcej tym lepiej ale jej smak nie powinien Wam przeszkadzać ;) 
Chlebek bananowy często pieczemy zamiast chałek i słodkich bułeczek. Świetnie smakuje do kawy lub herbaty, na śniadanie z twarożkiem lub domową konfiturą. Żeby urozmaicić wypiek możecie dodać garść dowolnych posikanych bakalii.  


Porcja: keksówka 20 cm
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 270 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • 5 daktyli 
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

  • 80 g bakalii - opcjonalnie

Przygotowanie:
  1. Daktyle namocz w ciepłej wodzie na 15 minut, odsącz.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Olej lekko podgrzej do formy płynnej. 
  3. Banany obierz, trzy zblęduj z daktylami, czwarty przekrój wzdłuż na pół i wykorzystaj do przybrania.
  4. Białka ubij na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i żółtka.
  5. Banany wymieszaj z olejem i wanilią, dodaj do jajek i wymieszaj na wolnych obrotach, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki (jeśli używasz silikonowej formy nie musisz jej natłuszczać), na wierzchu połóż połówki banana. Piecz 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 165 st. C.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz