9/24/2015

Jabłka prażone z aronią

Jabłka prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :) 
Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 200-400 g cukru,
  • 1/2 szklanki aronii,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 kawałki kory cynamonu,
  • 4 goździki (opcjonalnie).


Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać,  usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać.
  2. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut).
  3. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut.
  4. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy.


6 komentarzy:

  1. Taki dżem do rogalika, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z takimi jabłuszkami się jeszcze nie spotkałam. Nie powiem, bardzo atrakcyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieci zdecydowanie wybierają jabłka w różowym kolorze :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger