poniedziałek, 22 czerwca 2015

Panna Cotta z czereśniami w syropie z kwiatów cazrnego bzu

Tradycyjna panna cotta waniliowa z dodatkiem jogurtu oraz czereśniami w syropie z kwiatów czarnego bzu. Pyszny i prosty deser, ciekawe smaki.

Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego,
  • 4 płatki żelatyny,
  • laska wanilii,
  • 3 łyżki cukru.
Czereśnie z różą
Do przybrania:
  • kilka całych czereśni z ogonkami,
  • kwiaty jadalne np. bratki.

Przygotowanie:
  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasiona, włożyć do śmietany razem ze skórką, dodać cukier i zagotować. Przecedzić przez sito, do gorącej śmietany dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia płatków.
  2. Do śmietany dodać zimny jogurt, zmiksować blenderem, rozlać do pucharków lub szklanek, odstawić do lodówki.
  3. Pozostałą żelatynę namoczyć w wodzie. Czereśnie gotować 5 minut z cukrem i syropem z kwiatów czarnego bzu. Zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
  4. Czereśnie wyłożyć łyżką na stężałą panna cottę, schłodzić w lodówce. Przed podanie przybrać.

Tkaniny lniane Kardelen by Mira design



4 komentarze: