niedziela, 24 maja 2015

Sałatka z tuńczyka

Szybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :)

























Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie,
  • 2 awokado,
  • 2 limonki,
  • 2-4 chilli (wg. uznania),
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru,
  • sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać, tuńczyka odsączyć z zalewy.
  2. Oliwę wymieszać z syropem z agawy i sosem rybnym. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz