5/28/2015

Nalewka na kwiatach czarnego bzu

Wyjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ).
Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.  



Składniki: 
  • 60 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 5 cytryn,
  • 1 limonka,
  • 1 l spirytusu 95%,
  • 1,5 l wody,
  • 600 - 800 g cukru,
  • 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie).


Przygotowanie:
  1. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Limonkę i 2 cytryn wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry, usunąć pestki. 
  2. Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji.
  3. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem.
  4. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu.


Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;)

Tkaniny lniane Kardelen by Mira design



6 komentarzy:

  1. Jaki piękny złoto-bursztynowy kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klarował się w ukryciu przez rok z dala od pożądliwych oczu i języków domowników ;)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale :) W smaku z pewnością rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooj tak, można pić i pić... i pić ;)

      Usuń
  3. Zapisuję bo wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam pozostałe nalewki :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger