sobota, 7 marca 2015

Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce

Proste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. 





Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 4 jaja,
  • 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów),
  • 4 suszone pomidory z oleju,
  • 2 łyżki kaparów, 
  • miękki ser kozi,
  • zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.),
  • kilka rzodkiewek,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz cayenne,
  • szczypta cukru.
Przygotowanie:
  1. Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim. 
  2. Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut).
  3. Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami. 






1 komentarz: