sobota, 17 stycznia 2015

Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka


Zimowa sałatka w żywych kolorach. Bardzo udane połączenie słodkich buraczków, słonego sera, pikantnych gruszek i aksamitnej oliwy. 



















Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 150 g mini mozzarelli, 
  • 1 duża gruszka,
  • 2 papryczki chili,
  • oliwa Monini Classico Extra Vergine,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 50 ml białego wytrawnego wina, 
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • szczypta kurkumy,
  • listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania.
Pesto: 
  • 4 małe buraki,
  • 4 łyżki oliwy Monini Classico Extra Vergine,
  • 4 łyżki kremowego sera koziego,
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałów,
  • 1-2 łyżka syropu z agawy,
  • 1-2 łyżka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
  1. Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
  2. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje.
  3. Buraczki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku.
  4. Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę. Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą.




Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz