Sernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar.
Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim kolorze użyłam czerwonych grejpfrutów i syropu barmańskiego o smaku grenadina.
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki:
Masa serowa:
Przygotowanie:
Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim kolorze użyłam czerwonych grejpfrutów i syropu barmańskiego o smaku grenadina.
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki:
Masa serowa:
- 4-5 czerwonych grejpfrutów,
- 500 g mielonego sera,
- 300 ml śmietany 36%,
- 100-200 ml syropu barmańskiego o smaku,
- 10-11 płatków żelatyny (1 płatek = 1,6 g).
Ciasto:
- 125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),
- 100 g cukru,
- 70 g masła,
- 50 g zmielonego słonecznika,
- 2 jajka,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- masło do posmarowania formy.
Przygotowanie:
- Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać.
- Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok (białe błony wyrzucić), zmiksować blenderem na gładki mus. Odlać 200 ml i pozostawić do przygotowania górnej warstwy.
- Odlać 100 ml (potrzebne do rozpuszczenia żelatyny). Do pozostałej części dodać ser i odpowiednią ilością grenadiny (wg. uznania), dokładnie wymieszać.
- W zależności od ilości uzyskanej masy serowej użyć odpowiednią ilość żelatyny. Na jeden litr wystarczy 9-10 płatków żelatyny (ok. 15 g). Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ma 5-7 minut, odcisnąć, dodać 100 ml musu grejpfrutowego i podgrzać mieszając do rozpuszczenia (nie gotować). Do żelatyny dodać stopniowo 2-4 łyżki masy serowej i rozprowadzić trzepaczką. Żelatynę przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Ubić mocno schłodzoną śmietanę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na jaglany spód pierwszą warstwę (ok.0,5 cm) i wstawić do lodówki na 10 minut. Brzegi formy można zabezpieczyć od środka przeciętą na pół koszulką biurową, jeśli użyjecie formy z obręczą ułatwi to wyjęcie sernika.
- Wylać pozostałą masę, chłodzić w lodówce ok. godziny.
- Namoczyć w wodzie 2 płatki żelatyny, odcisnąć, dodać pozostały mus grejpfrutowy, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ewentualnie dosłodzić grenadiną, przestudzić, wylać na masę serową. Chłodzić kilka godzin.
Ależ ma cudownie delikatną, leciutką konsystencję. Pięknie wygląda ta różowa pianka :)
OdpowiedzUsuń