2/23/2015

Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią


Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle.






Czas przygotowania:


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 250 g twarogu koziego lub krowiego,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1/3 suszonego tymianku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali,
SOS:
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem,
  • pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
  2. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej.
  3. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch.
  4. Podawać na ciepło polane sosem z suszonych pomidorów.















2 komentarze:

  1. wlasnie jadlam na obiad :D niestety wole zwykle pszenne z maselkiem ale to jest fajny zdrowy zamiennik- dla efektow czasem trzeba sie poswiecic :D ogolnie jak wyglada ich kalorycznosc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyliczamy kaloryczności potraw, ale taki sos z pomidorów ma ich znacznie mniej niż okrasa z boczku lub słoninki ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger