Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle.
Czas przygotowania:
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 250 g twarogu koziego lub krowiego,
- 1 jajko,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1/3 suszonego tymianku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali,
- 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem,
- pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Pomidory drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej.
- Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch.
- Podawać na ciepło polane sosem z suszonych pomidorów.
wlasnie jadlam na obiad :D niestety wole zwykle pszenne z maselkiem ale to jest fajny zdrowy zamiennik- dla efektow czasem trzeba sie poswiecic :D ogolnie jak wyglada ich kalorycznosc?
OdpowiedzUsuńNie wyliczamy kaloryczności potraw, ale taki sos z pomidorów ma ich znacznie mniej niż okrasa z boczku lub słoninki ;)
Usuń