O NAS



Małgosia
z wykształcenia ogrodnik i marketingowiec z zamiłowania smakoszka i podróżniczka. Po wielu przeprowadzkach osiadłam w warszawskim Wilanowie z nastawieniem na slow life, garden, food & friends.
Od dziecka uwielbiałam jeść a kuchnia jest do dziś miejscem, w którym spędzam najwięcej czasu. To tu leżakują moje domowe nalewki, suszą się leśne zioła i dojrzewają octy. Na kuchennym stole odtwarzam receptury przywiezione z różnych stron świata, planuję kolejne kulinarne podróże, zagniatam domowe chleby na zakwasie i razem z przyjaciółmi degustuję produkty z certyfikatem Slow Food. Przygotowywanie i prezentacja potraw w formie cieszącej wszystkie zmysły, a zwłaszcza przerabianie starych polskich receptur, daje mi dużą satysfakcję. W wolnych chwilach "Sieję w mieście", karmię rodzinę i znajomych oraz inspiruję innych do gotowania. Z czasem zainspirowani zaczęli się domagać przepisów, które były tylko w mojej głowie i tak za namową przyjaciół publikuję autorskie przepisy na blogu SzczyptaSmaQ.
Gotując w pierwszej kolejności stawiam na produkty sezonowe i lokalne, zioła i dodatki, które uda mi się wyhodować na tarasie i w małym ogródku, oraz dary natury dostępne w lesie i czystych ekologicznie łąkach.
Od czasu pierwszej podróży do Azji kulinarne fascynacje dzielę między kuchnię polska po liftingu a kuchnię azjatycką, w efekcie czego powstają moje ulubione potrawy, szybkie w przygotowaniu, z polskich produktów, z akcentami tajskimi i wietnamskimi.



Bartek
Gotuję od kilku lat. Najpierw było zamiłowanie do liczb, które rozwijałem zgłębiając rachunkowość i finanse. Później jako przedstawiciel młodej emigracji wyruszyłem do Bawarii w poszukiwaniu "chleba", a dokładniej lodów, które produkowałem i sprzedawałem we włoskiej Escafe. Wtedy to, przygotowaniu i prezentacji pożywienia zacząłem poświęcać więcej, albo co najmniej tyle samo uwagi co jego konsumpcji, a dodatkowo czerpać z tego dużo doznań smakowych i estetycznych. Obecnie najwiecej czasu zajmuje mi gotowanie oraz food marketing.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz