1/19/2017

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe
Zimą tęsknimy za latem, kolorami i słońcem i choć za oknem szaro, buro i zimno to nie przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz. 
Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D

Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody.
Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie.



1/05/2017

Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje

Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje
Nieskomplikowana i zarazem wyjątkowa potrawa, pełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :)

Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu, kruszonymi pistacjami oraz kwaskowatymi listkami szczawiu. Można ją podać w tradycyjny sposób na talerzu posypaną pistacjami z kleksem śmietany albo w dzbanuszku lub sosjerce do samodzielnego przelania na talerz wypełniony pozostałymi składnikami.     


Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger