6/02/2017

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć sól do minimum, a nawet z niej zrezygnować.  
Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.

 
Czas przygotowania: 65 minut
Porcje: 


Składniki:
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
  • 2 długie bataty
  • 1/2 chili posiekane
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżki oliwy

    opcjonalnie:
    • 3-5 łyżki tartego parmezanu
    • 1-2 łyżki sezamu do posypania

    Przygotowanie:

    1. Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
    2. Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami. 
    3. Jajka wywieszaj z jogurtem, świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.





    9 komentarzy:

    1. super tarta <3 kiedyś robiłam na spodzie z tartych batatów, ale takie całe chyba wyglądają lepiej!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

        Usuń
      2. Nie trzeba trzeć, trochę szybciej i taka bardziej rustykalna 😉

        Usuń
    2. a jogurt? do masy jajecznej?
      wygląda smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Jeśli tarta smakuje tak jak wygląda, to musi być przepyszna. Bynajmniej wygląda bardzo apetycznie. Super, że na tego typu blogach można znaleźć wiele przepisów, które warto wypróbować.

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger