piątek, 5 maja 2017

Sos mojo verde do jajek

O sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario". Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak i zapach. Możecie też użyć pół na pół kolendry i natki pietruszki. Ponieważ często pytacie jak gotować jajka dopisaliśmy też krótką instrukcję ;)

Porcje: 10
Czas przygotowania: 15 minut


Składniki:
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 awokado
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 100 ml oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 10 jajek 

   

Przygotowanie:

Sos mojo verd do jajek:
Wszystkie składniki sosu zmiksuj na jednolitą pastę, przechowuj w lodówce.

Gotowanie jajek: 
jajka o temperaturze pokojowej zalej zimną wodą, dodaj po 1/2 łyżeczki soli i sody żeby łatwiej je obrać ze skorupek, doprowadź do wrzenia i gotuj:
  • jajka na twardo 8 minut
  • jajka na półmiękko ok. 6 minut
  • jajka na miękko 4-5 minut (w zależności od wielkości jajka S,M,L)
Jajka ugotowane na twardo przełóż do lodowatej wody, obierz ze skorupek, przekrój na pół, na wierzchu połóż porcję sosu mojo verde z awokado, przybież świeżymi ziołami.





2 komentarze:

  1. Spróbuję , a można zrobić z samej natki pietruszki ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń