środa, 3 maja 2017

Mule z mango w mleku kokosowym

Pomysł na przepis "mule z mango" przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie i smakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili. W wersji łagodnej z chili usuńcie nasiona i błony wewnętrzne, które to decydują o pikanterii papryczki. W Tajlandii do muli dodawano także małe bakłażany groszkowe, my czasami dodajemy garść mrożonego zielonego groszku, bo kupienie w kraju bakłażanów graniczy z cudem. Mrożony groszek dodajecie do gotowania w tym samym momencie co mango.  

Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 1 kg dużych małż, umytych i oczyszczonych
  • 1/2 dużego dojrzałego mango pokrojone w drobn kostkę
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojoe w plastry
  • 2 szalotki lub 1/2 cebuli drobno posiekane
  • 1 łodyga trawy cytrunowej pokrojona na 4 kawałki
  • 1 chili drobno posiekane
  • 1/2 pęczka pietruszki - posiekane listki
  • 1 łyżka żółtej pasty curry 
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pieprz i sok z limonki do smaku
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. Małże odsącz na sitku. Na oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową. 
  2. Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką.
  3. Przełóż muszle do miski przy pomocy łyżki cedzakowej, do sosu dodaj mango, chili i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. 
  4. Wyrzuć nieotwarte muszle z pozostałych wyjmij mięso i dodaj do gorącego sosu, posyp natkę pietruszki, podaj z pieczywem.
Uwagi:
*Jeśli chcesz podać małże razem z muszlami w pkt. 1 do podsmażonych składników dodaj mango, chili, mleko kokosowe i wino, gotuj dalej przez 3 minuty. Następnie włóż muszle i gotuj 5 minut, na końcu wymieszaj z natką i dopraw. 

*Jeśli użyjecie małż pasteryzowanych skróćcie czas gotowania z 5 minut do 2-3 minut. 


2 komentarze: