czwartek, 5 stycznia 2017

Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje

Nieskomplikowana i zarazem wyjątkowa potrawa, pełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :)

Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu, kruszonymi pistacjami oraz kwaskowatymi listkami szczawiu. Można ją podać w tradycyjny sposób na talerzu posypaną pistacjami z kleksem śmietany albo w dzbanuszku lub sosjerce do samodzielnego przelania na talerz wypełniony pozostałymi składnikami.     



zBLOGowani.pl

Porcje: 3-5
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów

Składniki:
  • 500 g topinamburu
  • 500 g boczniaków
  • 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g pistacji niesolonych
  • 20 g łagodnej gorgonzoli
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
Do przybrania:
  • listki szczawiu krwistego
  • pędy groszku cukrowego
Dodatkowo:
  • 2 wysuszone szyszki sosny

Przygotowanie:

Kruszonka z pistacji
  1. Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. 

Zupa z pieczonych boczniaków
  1. Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół, posyp listkami rozmarynu, solą i pieprzem, skrop oliwą.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką. 
  3. Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem. 
  4. W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz, ponownie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.  



Wędzona śmietana:
  1. Przygotuj metalowy rondel do gotowania na parze i małą, płaską miseczkę, która zmieści się w środku.
  2. Śmietanę przelej do miseczki, postaw na perforowaną wkładkę. 
  3. Rondel wyłóż folią aluminiową, szyszki włóż do rondla i podpal, kiedy się rozżarzą zdmuchnij płomień. Na górze umieść wkładkę ze śmietaną i szczelnie nakryj pokrywką, pozostaw na 20 minut. 
  4. Przed podaniem lekko ubij śmietanę przy pomocy blendera z trzepaczką.
Chipsy z topinamburu:
  1. Topinambur obierz, włóż do wody z dodatkiem łyżki soku z cytrynu co zapobiegnie ciemnieniu bulw. 
  2. Trzy bulwy osusz ręcznikiem papierowym, przy pomocy przystawki blendera pokrój w cienkie plastry, rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st.C na 60 minut (lub 100 st.C z termoobiegiem).





Puree z topinamburu:
  1. Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut).
  2. Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.


Podanie:
  1. Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami szczawiu, pędami groszku i chipsami z topinamburu. Talerz posyp rozdrobnionymi pistacjami i porcją ubitej śmietany.
  2. Oddzielnie podaj zupę w małym dzbanku lub sosjerce.
Smacznego :)





zBLOGowani.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz