10/31/2016

Foie gras z kaczki z musem z pieczonej jarzębiny, pigwowca i wanilii z lukrowanymi fiołkami

Foie gras z kaczki z musem z pieczonej jarzębiny, pigwowca i wanilii z lukrowanymi fiołkami
Przepis bierze udział w konkursie "Przepis Godny Mistrza", potrawa przygotowana przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Hendi.



10/31/2016

Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego majonezu

Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego majonezu
Potrawa przygotowana na konkurs "Przepis Godny Mistrza" przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Hendi.

Ozór cielęcy, smaczny, delikatny i soczysty kawałek mięsa, dawniej często goszczący na stołach, dziś ciągle niedoceniany, choć odpowiednio przygotowany i podany może być prawdziwym rarytasem. 
Moja propozycja to serwowane na zimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee.
Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty.
Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego bzu, który równie dobrze możecie kupić w sklepie oraz suszone płatki chabrów bławatków, które można dodać do galaretek. 
Nasturcję (u nas jeszcze rośnie w ogródku) możesz zastąpić rukolą.  







10/07/2016

Piernik z dynią

Piernik z dynią
Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to oczywiście dynia, której będzie w jesiennym jadłospisie bardzo dużo. Na słodko, wytrawnie lub trochę tak i tak ;). 
Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej, co nie było efektem zamierzonym a raczej potrzebą chwili, która przyniosła nadzwyczaj dobry efekt końcowy :) Jeśli użyjecie samych orzechów bez suszonych owoców możecie dodać więcej cukru lub ksylitolu.

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger