5/25/2016

Szparagowe risotto

Szparagowe risotto
Zielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami.


5/25/2016

Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno

Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno
Chłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) 

5/25/2016

Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem

Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem
Bardzo wiosenny deser z kwaskowatym rabarbarem i cudownie pachnącymi truskawkami. Lekki i delikatny, pięknie się prezentuje z kawałkami owoców, cukrowanymi kwiatami... lub bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;)
W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami.


5/20/2016

Syrop z pokrzywy

Syrop z pokrzywy
Syrop z pokrzywy to prosty sposób na przygotowanie zdrowego specyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc syrop aromatyzujemy i wzbogacamy miętą (wersja chłodząca) lub imbirem (rozgrzewająca). Znakomicie smakuje z herbatą, lodami i wszelkimi deserami. Szczelnie zamknięte i pasteryzowane na sucho słoiczki można przechowywać przez cały rok w ciemnym miejscu.
Najlepszy surowiec zielarski to młode listki pokrzywy zbierane wiosną z czubków rośliny. Zachęcamy do wycieczki w miejsca odległe od zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;)


5/15/2016

Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów
Akademia Smaku Sokołów stawia sobie za cel kreowanie nowych trendów żywieniowych oraz propagowanie zdrowego trybu życia. Jej eksperci wiele uwagi poświęcają osobom o szczególnych wymaganiach dietetycznych – dlatego kolejne warsztaty kulinarne w Akademii poświęcone były żywieniu seniorów. Jak wygląda przeciętna dieta osób starszych, jaka być powinna i jak ją zmienić – to główne tematy spotkania.

Chef Dominik Moskalenko - Sokołów, Bartek - SzczyptaSmaQ, Chef Łukasz Konik - Uzdrowiska Konstancin

5/10/2016

Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim

Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim
Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D 
Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :)
Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu.
Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. 
Smacznego :)


5/03/2016

Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym

Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym
Placek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa.
Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.

5/02/2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką z dodatkiem oleju rzepakowego

Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką z dodatkiem oleju rzepakowego
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :)
Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym, a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym. Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)
Część masła została zastąpiona olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E oraz przedłuża świeżość ciasta i dlatego jest znakomitym dodatkiem do wiosennego drożdżowego.    

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger