Jak zrobić mleko kokosowe? Jest to dość proste, choć efekt końcowy nie będzie przypominał mleka z puszki ani tego przygotowanego z młodego kokosa, którego pestka jest wyściełana miękkim miąższem, to i tak warto :)
Dla porównania zrobiliśmy dwie wersje, do przygotowania pierwszej użyliśmy gotowych wiórków kokosowych ze sklepu, przy drugiej wymagającej trochę więcej zachodu korzystaliśmy ze zdrewniałej pestki kokosa, która to właśnie jest sprzedawana w naszych sklepach jako kokos :) W obydwu przypadkach mleko się rozwarstwia. W temperaturze poniżej 23 stopni na powierzchni zastyga warstwa oleju kokosowego, wystarczy podgrzać mleko do 23-26 stopni i pomieszać a wróci do stanu płynnego. Z 200 g kokosa otrzymamy ok. 40-80 ml oleju kokosowego (nieoczyszczonego).
W Tajlandii wodę dodawaną do wiórków, z których wyrabia się mleko (zwłaszcza to na desery) często dodatkowo aromatyzuje się liśćmi pandanu lub kwiatami jaśminowca. W naszych warunkach można poeksperymentować np. z wanilią, kwiatami lawendy, płatkami róży lub jaśminu :)
Pozosatłe włókna można wysuszyć na talerzu w pobliżu kaloryfera i wykorzystać jako mąkę.
Wady i zalety:
mleko kokosowe z wiórków kokosowych sklepowych jest prostsze w przygotowaniu i na pozór wydaje się tańsze; wiórki są konserwowane dwutlenkiem siarki co nie jest do końca takie zdrowe, zwłaszcza kiedy spożywamy dużo mleka; wiórki mogą być różnej jakości, aromatyczne lub zwietrzałe, bez wyrazu, a nawet zatęchłe; mogą zawierać śladowe ilości alergenów (orzechów, sezamu, laktozy, glutenu, soi itp.) co będzie problemem dla alergików.
mleko kokosowe z miąższu kokosa wydaje się nieco droższe, jednak jest bardziej esencjonalne i mniej wodniste, bardziej tłuste; nie zawiera konserwantów; jest wolne od alergenów; z orzecha poza miąższem do przygotowania mleka mamy wodę kokosową; jeśli zależy nam na oleju w tej wersji będzie go więcej; miąższ rozdrabnia się przy pomocy specjalnych tarek, w domowych warunkach najwygodniej jest zmiksować go robotem.
po lewej mleko z miąższu orzecha, po prawej z gotowych wiórków