1/31/2016

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów.

1/27/2016

Puszyste pączki różane z rumem

Puszyste pączki różane z rumem
Karnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu lub w trakcie wakacji :), kiedy kwitną róże.

Przepisy na pączki są różne, ale jest kilka złotych zasad, które sprawdzą się w każdym:
  1. Składniki powinny mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej).
  3. Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone).
  4. Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
  5. Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla.
  6. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni).
  7. Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu. 

1/27/2016

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Zupa krem z pieczonego kalafiora
Pyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. 



1/25/2016

Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego

Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego
Tym razem Maciej Nowicki, Chef kuchni Villa Intrata, proponuje w królewkim wydaniu animelę lub mleczko cielęce na potrawę :), tj. grasicę cielęcą z sosem z mrożonych podgrzybków doprawionym goździkamim i cynamonem, podaną na blinach pszenno-gryczanych.

W czasach mojego dzieciństwa grasica była bardzo popularną potrawą na wsi, gdzie zwierzęta hodowano, w miastach uważana za część zwierzęcia gorszego gatunku i pokarm dla biedoty, dziś porównywana do foie gras i podawana w najlepszych restauracjach na świecie.
Poniżej sposób przygotowania także w wersji oryginalnej :) ale bez blinów, które znajdziecie w kolejnym przepisie :)



1/21/2016

Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami

Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami
Ale pasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek.


1/13/2016

Koktajl śniadaniowy dla zabieganych

Koktajl śniadaniowy dla zabieganych
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno zawierać odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które pozwolą nam przetrwać najbliższe godziny na pełnych obrotach. Dużo możliwości dają nam koktajle, jeśli zgromadzimy wszystkie składniki dzień wcześniej rano potrzebujemy zaledwie kilku minut na ich przygotowanie. 

Zielony koktajl warzywny z kaszą jaglaną i wodą kokosową, odkwaszający organizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :)



1/12/2016

Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim

Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym (przydatne przy zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych). Zamiast tradycyjnej blachy użyliśmy brytfanny do pieczenia gęsi - polecamy :)
Wiosną suszony czosnek można zastąpić świeżymi listkami czosnku a papier do pieczenia liściem chrzanu.



1/08/2016

Ciasteczka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm

Ciasteczka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm
Ciasteczka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm, bez mąki i bez cukru. Słodycz jaką w nich znajdziecie to cukry pochodzące z owoców oraz cynamon, dający złudzenie słodkości. Dodatkowo jeśli użyjecie własnej konfitury będziecie mieć pełną kontrolę nad cukrem :).
Jeśli jednak lubicie "na słodko" dodajcie do masy odpowiednią ilości cukru, ksylitolu lub miodu. 
Ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić poranną owsiankę, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do pracy, deser lub przekąska. 

1/07/2016

Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta

Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta
Harissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus. 
"Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki i inne.
Harissę można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku.

Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.).
Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili. 

Marrakesz, minaret meczetu Kutubijja        
Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger