wtorek, 15 listopada 2016

Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą

Tajska zupa w kilkanaście minut :) 




Składniki:
  • 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego 
  • 400 ml mleczka kokosowego House of Asia
  • 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 1 cebula posiekana
  • 3 ząbki czosnku w plastrach
  • ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 
  • 1-2 chili pokrojone
  • 4 liście limonki kaffir House of Asia
  • 3 łyżki sosu rybnego House of Asia
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
  • 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki 
  • ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku
  • 2 cm imbiru startego
  • sok z limonki do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia
  • szczypta cukru

Do podania:
  • ryż jaśminowy
  • posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki
  • chili w plastrach
  • dymka


Przygotowanie:
  1. W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj.
  2. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj.
  3. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz