sobota, 19 listopada 2016

Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym

Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :)  jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową zamienić na pszenną.
Przepis inspirowany tajskimi zielonymi naleśnikami barwionymi liśćmi pandanu, o które u nas dość trudno więc do zabarwienia użyliśmy młodego jęczmienia w proszku.  






Gofry:
  • 100 g mąki kokosowej House of Asia
  • 100 g mąki ryżowej
  • 400 ml mleka kokosowego House of Asia
  • 120 g oleju kokosowego House of Asia
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki ksylitolu lub nielegalne cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia 
  • Szczypta soli
  • Woda (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko kokosowe, płynny olej kokosowy, ksylitol, żółtka, banan, wanilię i młody jęczmień. Zmiksuj na jednolitą masę, odstaw na 30 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody. 
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, przy pomocy łopatki delikatnie połącz z masą.
  3. Gofrownicę smaruj płynnym olejem kokosowym, piecz gofry po 3 minuty. Wystudź na kratce!

Sos pomarańczowy:
  • 4 pomarańcze
  • 50 g oleju kokosowego House of Asia
  • 30 g cukru kokosowego House of Asia
Przygotowanie:

  1. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wszystkie obierz i wytnij fileciki, z resztek wyciśnij sok.
  2. Na patelni zagotuj olej z cukrem i sokiem pomarańczowym, zredukuj płyn o połowę.
  3. Dodaj skórki z pomarańczy i fileciki. Gofry przełóż na talerze, polej sosem pomarańczowym, ewentualnie przybierz owocami i listkami świeżych ziół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz